Com conservar les espardenyes?

L’origen de les espardenyes no és del tot segur, però es creu que les primeres tenen més de 10.000 anys d’història. 

Les espardenyes eren utilitzades pels camperols que treballaven la terra i necessitaven un calçat còmode que subjectés els peus ben fort.


How to Wash Espadrilles | La Manual Alpargatera

Amb el temps, les fibres d’espart, aspres i dures, va donar pas al cànem per fer les soles de les espardenyes molt més suaus i còmodes al tacte. Un material ideal per trepitjar el jardí, escalar roques o caminar pels camins més estrets.


Les espardenyes són un calçat resistent i tot terreny, però que cal saber netejar, conservar i mantenir. Per això, a La Manual Alpargatera hem decidit compartir alguns consells per poder allargar la seva vida.


Hemp Sole Espadrille | La Manual AlpargateraAntigament no hi havia rentadores. Avui, aquests eslectrodomèstics ens faciliten el procés i ens estalvien temps i esforç. Abans de seguir les nostres recomanacions, però, assegureu-vos que les espardenyes estan cosides a la sola i no estan enganxades.

  

Normalment només recomanem rentar espardenyes planes o d’una sola falca. Si és així, endavant. Utilitzeu un programa curt amb aigua freda. La idea és fer les girar diverses vegades a la rentadora per treure tanta aigua com sigui possible, accelerar l’assecat i millorar la conservació.

Per acabar de assecar-les, recomanem deixar-les a la fresca sempre evitant el contacte directe amb el sol, doncs podria descolorir-les. 

Si finalment les poseu sota el sol, poseu-les amb les soles amunt per protegir la tela dels rajos i per assecar-les més ràpid, doncs és a les soles on les espardenyes acumulen més aigua.


How to Clean Espadrille Wedges | La Manual Alpargatera

Si les teves espardenyes tenen cordons o cintes per lligar-les utilitzeu una bossa de malla. Des de l’experiència, sabem que les cintes podrien escabolir-se per algun dels foradets de la rentadora i bloquejar tot el mecanisme. Eviteu-ho posant-les a la bossa per assegurar-vos que les cintes no quedin soltes.


**Recordeu que les espardenyes amb soles planes de 3 cm es poden posar a la rentadora, només si estan cosides a mà.**


Normalment, les espardenyes han d’anar una mica soltes de manera que quan les renteu, no us quedin petites. Donat que acostumen a estar fetes de cotó (o totes elles o el seu revestiment) tendeixen a encongir-se.How to cClean Espadrille Sandals | La Manual Alpargatera

En el cas de les espardenyes de taló alt, millor que no us arrisqueu. Solen ser dues peces enganxades amb cola que, amb el detergent i el moviment de la rentadora, es podrien desprendre i acabar caient.


La rentadora no és la millor solució per les espardenyes de doble sola (plataformes) per la mateixa raó. No ho recomanem. 

How to Clean Espadrilles? | La Manual Alpargatera

Com conservar i mantenir-les? 

Les espardenyes són fetes de fibres vegetals naturals i, per a una conservació òptima, és millor utilitzar-les en sòls secs. Amb l’aigua, la sola es podria embrutar i, amb el pes del cos, es podria acabar deformant. Si això succeeix, les heu de rentar i assecar tan aviat com sigui possible.

Vigileu si ho feu a mà, doncs serà difícil desfer-se de l’excés d’aigua i trigarà més temps a assecar-se i, al estar més exposades a la humitat podrien danyar-se. 


How to Preserve Espadrilles | La Manual Alpargatera

A més, com ja hem comentat, us recomanem que les poseu a la rentadora i les deixeu assecar a l’aire lliure (recordeu que sempre és millor a l’ombra perquè el sol no canviï el color de la tela).How to Tie your Espadrilles? | La Manual Alpargatera

La lona o tela de les espardenyes sol assecar-se més ràpidament que les soles. Eixugar-les al sol pot canviar el color de les espardenyes blanques. Si estan exposades al sol massa temps, poden obtenir una ombra groguenca (com més temps es submergeixin les soles en rentar-les; més gran és la possibilitat de que això passi. Per això, recomanem un rentat curt amb aigua freda). 

Per posar-hi remei, un cop la sola estigui totalment seca, podeu fregar una mica de lleixiu reduïda amb aigua (50%) per tornar el seu color blanc. No deixeu mai l’espardenya amb lleixiu al sol!

Un altre truc és posar paper de diari a l’interior de les espardenyes per ajudar a absorbir qualsevol excés d’aigua i evitar així que perdin la forma.


Espadrille Wall | La Manual Alpargatera

No només les renteu, mimeu-les. A La Manual Alpargatera, defensem l’ofici. Creiem que fer les coses amb les nostres pròpies mans aporta valor i un toc personal únic.

Us animem a fer les vostres bosses de lli de cotó o de tela amb la vostra herba aromàtica preferida. Podríeu posar-hi lavanda, romaní, fonoll o fins i tot roses seques. Així aromatitzareu les vostres espardenyes i li donareu un toc molt personal. Com?

1. Talleu un tros petit de tela en un quadrat.

2. Ompliu el centre amb els pètals d’herbes o flors seques.

3. Finalment, lligeu el material amb una cinta i poseu-les dins de les espardenyes.

Si no teniu tant de temps, podeu substituir aquestes bosses per olis essencials naturals i orgànics, ideals per personalitzar l’olor de les vostres espardenyes. És tan fàcil com aplicar unes gotes sobre un tros de tela i deixar-lo dins de les espardenyes mentre descansen, evitant així que la sola de jute quedi oliosa. A més, aquests olis també cuidaran de la salut dels vostres peus.


Us recomanem que utilitzeu les essències de qualitat que coneixeu. Pot ser qualsevol essència que s’adapti a tu, arbre de te, llimona, romaní o flor de taronja, per citar alguns exemples.

Aquests petits trucs seran perfectes per a la tardor o l’hivern. Quan guardeu les espardenyes per a la propera temporada o per qualsevol altre motiu, recordeu que la vostra millor opció és collocar-les en una caixa de cartró, lluny de la humitat, al costat d’una petita bossa aromàtica o una mica de la vostra essència preferida. D’aquesta manera, quan vulgueu recuperar-les, us esperaran en perfectes condicions.Espadrilles with Jute Insole | La Manual Alpargatera

La millor qualitat d’una espardenya és la comoditat que proporciona. En els últims anys, hem vist una demanda creixent de plantilles i escuma per aquest tipus de calçat, per sentir les plantetes suaus des del primer moment. Tot i això, el jute és un material que es fa més còmode a mesura que passa el temps i, per tant, no necessita accessoris si tenim una mica de paciència.

Caminar descalç sobre el xute és com caminar per la platja i sobre la sorra. Aprendre a gaudir de les espardenyes “tal i com són”, ens ajudarà a beneficiar-nos més dels seus avantatges.